Cel de-al V-a Congres Internațional al ISIPAR găzduit de ULIM în perioada 24-27 iunie, 2014

În perioada 24-27 iunie, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a găzduit cea de-a V-a ediție a Congresului Internațional al Asociaţiei Internaționale pentru Acceptare și Respingere Interpersonală (ISIPAR) cu genericul «Acceptarea și Respingerea Interpersonală».

Evenimentul a întrunit specialiști consacrați din domenii precum  psihologia, sociologia, antropologia și asistență socială  din  peste  20 de ţări ale lumii și  a fost  organizat  de ULIM  în  parteneriat  cu ISIPAR și Proiectul ‘Casa Mare’  realizat în  colaborare cu  Universitatea CUNY și Universitatea  Connecticut dinStatele Unite ale Americii.

Acest for de mare amploare a abordat un spectru larg de subiecte de importanță globală, precum: violența, respingerea, agresiunea,  excluziunea, identitatea gender, relațiile interpersonale, intergrupale și interetnice.

Asociația Internațională pentru Acceptare și Respingere Interpersonală a fost fondată în 2006, prin decizia   primului Congres Internațional, care a avut loc la Istanbul, Turcia, și urmărește    scopul de a  asigura              oportunități de explorare a tematicii  respective pentru cercetătorii și practicienii din întreaga lume.

Este de remarcat faptul, că  edițiile ISIPAR poartă un caracter bienal,  anterior , după forul constitutiv din Turcia,  desfășurându-se  în Grecia, Italia și India.

În cadrul  celei de-a IV-a ediții, fiind luată decizia ca  congresul din acest an să fie găzduit de ULIM.

Faptul că  Congresul ordinar  s-a desfășurat în Republica Moldova constituie  un prilej deosebit pentru  cercetătorii din țară și de peste hotare, de a se familiariza cu  preocupările de ultima oră  din domeniu și            modalitățile inovatoare în abordarea complexității  relațiilor de acceptare-respingere interpersonală.

Prezentările ținute pe parcursul a patru zile de lucru au generat un  amplu schimb de opinii, reflectând  varietatea problemelor ce derivă din specificul diverselor contexte socio-culturale din lume. Prezența la congres  a dlui Ronald P. Rohner,  psiholog și antropolog remarcabil, Profesor Emerit în Studii Familiale și Antropologie la   Universitatea din Connecticut, SUA,  autorul teoriei acceptării-respingerii parentale (PART), a avut o                 semnificație deosebită pentru  cei prezenți, fiecare dintre ei, beneficiind de  sugestiile, argumentele și  comentariile acestui distins savant.

Concomitent,  cercetătorii din Republica Moldova au fost invitați să-și publice lucrările sale științifice în revista de profil Journal of Psychology Research, ediție periodică publicată de David Publishing Company, New York și recenzată de savanți de talie internațională. Astfel, reprezentanții științei naționale vor  avea posibilitatea de ași promova rezultatele și ideile departe de hotarele țării.

În cadrul celui de-al V-a congres, ISIPAR și-a completat rândurile cu noi membri, inclusiv din Republica Moldova.

Declarația finală a congresului organizat la ULIM cuprinde concluziile de bază și acțiunile ce se impun a fi realizate în următorii doi ani,  totodată, stabilind ca lucrările următorului congres  să se desfășoare în anul 2016 în Madrid, Spania.

Citeste despre eveniment in ‘Literatura si Arta’  Nr. 28 (3593) din 10 iulie 2014 AICI.

si in ‘Timpul’ Nr. 27(2061) din 11 iulie 2014 AICI (View in Google)

 » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom ->
 » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom ->
 » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom ->
 » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom -> » Click to zoom ->

Comments are closed.