Ambasadorul SUA a participat la o prelegere publică, la ULIM

Excelența Sa, James D. Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova, a efectuat o vizită, azi, la ULIM, cu ocazia organizării unei lecții publice despre holocaustul evreilor, susținută de dl. Paul Shapiro, directorul Centrului “Mandel” pentru Studii Avansate în domeniul Holocaustului.

Domnia sa este un cercetător renumit, care de-a lungul anilor, a contribuit esențial la extinderea arhivei internaționale a Muzeului Holocaustului din Washington, fiind și unul dintre coautorii Raportului Comisiei Interaționale pentru Studierea Holocaustului în România, în 2004.  Dl. Paul Shapiro se află în RM, pentru a susține mai multe prelegeri publice, în instituțiile noastre universitare.

Dl. Andrei Galben, rectorul ULIM, a mulțumit oaspseților pentru ideea organizării evenimentului, în vederea evitării pe viitor a unui asemenea fenomen. ”Deși nu au fost evrei, părinții mei au participat la salvarea unor reprezentanți ai neamului în cauză. În iulie 1941, în satul Pepeni, au fost adunați și nimiciți peste patru sute de evrei. În pofida unor pericole la care s-au expus, mama și tatăl meu au salvat două familii, ce urmau să fie ucise.

Împreună cu diaspora evreiască din Moldova, am ridicat, la Pepeni, un monument dedicat jertfelor acelui masacru”, afirmă dl. Andrei Galben.

Muzeul Holocaustului din Washington

Cercetătorul american s-a referit la Muzeul Holocaustului din Washington și la unele aspecte privind exterminarea locuitorilor evrei din Basarabia, la începutul anilor `40 ai secolului trecut, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată,  dl. Paul Shapiro nu neagă crimele masive făcute de sovietici împotriva românilor basarabeni, pe acest teritoriu.

Pentru fondarea muzeului memorial al holocaustului din SUA  au votat unanim reprezentanții Congresului SUA, deschis, în anul 1993. În mai bine de 22 de ani, a avut peste 40 de mii de vizitatori, între care 25% studenți și peste o sută de șefi de state.

”Prin expozițiile, programele de cercetare și învățământ, Muzeul Holocaustului din Washington prezintă soarta tuturor grupurilor persecutate de regimurile fasciste, pe motive rasiale sau religioase: evrei, romi, vârful politic al poporului polonez, persoanele cu dizabilități, homosexualii, prizonierii de război sovietic, considerați inferiori arienilor. De aceea, suntem responsabili de combaterea xenofobiei, prejudecăților, ce pot duce la crimă și chiar la genocid”, susține  dl. Paul Shapiro.

Istoricul  Ludmila Coadă îndeamnă studenții să cerceteze minuțios istoria neamului românesc, în complexitate, pentru a înțelege mai bine nu doar trecutul, ci și prezentul statului nostru.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

Comments are closed.