Deschiderea anului academic 2016-2017
”ULIM, unica instituție privată de învățământ superior, ce creează concurență veritabilă universităților de stat”

Deschiderea anului universitar 2016-2017, la ULIM, a avut loc azi, 1 septembrie, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, printr-o ceremonie oficială. La eveniment, au participat conducerea universității, cadrele didactice și studenții.

Academicianul Andrei Galben, rectorul ULIM, a rostit un discurs inaugural de felicitare, referitor la primatul de viitor în RM al cultului intelectului, care își va recăpăta prestigiul. Domnia sa, de asemenea, s-a referit și la perspectivele mari ale instituției pentru tinerii țării, în context național și mondial. ”În comparație cu generațiile mai în vârstă, studenții de zi au posibilitatea de-a ”soarbe din cupa libertății”, de-a nu fi victimele unui regim totalitar. De ei depinde prezentul și viitorul țării, de propulsarea în ”constelația” statelor civilizate din Europa și din lume. Cei care au ales ULIM-ul, sper că au făcut-o din intenție nobilă, pentru că aceasta nu este o instituție oarecare, ci un brand, un simbol al învățământului din RM. Ulterior, după studii, este important ca discipolii noștri să fie capabili în condițiile concurenței, să devină personalități deosebite ale neamului”, declară dl. Andrei Galben.

”Universitate cu autoritate în RM, în plan regional și internațional”

Dna Ana Guțu, prim-vicerector: ”ULIM este o universitate cu autoritate în R. Moldova, în plan regional și în cel internațional. Echipa noastră de profesori va fi la dispoziția studenților pentru a-i ghida în parcursurile educaționale, pentru a le transmite cunoștințe și predilecția de-a învăța pe parcursul întregii vieți. ”Totodată, dna Ana Guțu a sensibilizat studenții în problema necesității de-a fi toleranți și de-a accepta identitatea culturală și diferențele celorlalți. Să învețe a conviețui într-o societate, pentru a asigura, precum spunea filosoful francez Roland Barthes ”pax socialis”. ”Această pace socială domină și la ULIM, unde se întâlnesc studenți din diferite țări și culturi”, menționează dna prim-vicerector ULIM.

”Vine un detașament extraordinar de tineri, care va face instituția mai puternică”

Prezent la festivitatea de deschidere, dl. Mihail Șleahtițchi, președintele Consiliului Științific ULIM, le-a urat bun venit bobocilor și i-a îndemnat să intre cât mai rapid în ritmul dinamic al unui mediu universitar de excepție: ”La ULIM, vin tineri culți și inteligenți, înțelegând că intră într-un univers distins, care oferă competență și posibilitatea de-a se manifesta nu doar în RM și țările UE, ci și în lume. ULIM dispune de un corp didactic de excepție, cu profesori recunoscuți la nivel național, regional, european și mondial. La ULIM vine un detașament extraordinar de tineri, care va face instituția mai puternică. Am un sentiment de satisfacție, pentru că am văzut liniștea academică și hotărârea profesorilor ULIM de-a dovedi o dată în plus, că sunt foarte buni, cei mai buni.”

Fiecare student devine membru al Familiei ULIM

S-a mai adresat studenților dl. Alexandru Cauia, reprezentantul generației tinere de profesori, decanul Facultății Drept, totodată, și absolvent ULIM. ”Sunt mândru de faptul că am fost și sunt membrul Familiei ULIM. Pentru noi, fiecare student este membru al acesteia. Ne străduim nu doar să-i acceptăm pe toți în familia noastră, ci să păstrăm legătura ulterioară cu ei. Azi, absolvenții noștri activează în structurile de stat, sectorul asociativ, domeniul privat din țară și peste hotare. Sunt sigur, că studenții noștri sunt acea generație, care trebuie să schimbe situația din RM și aceasta trebuie să înceapă de azi. Suntem unica instituție privată de învățământ superior ce creează concurență veritabilă universităților de stat”, susține dl. Alexandru Cauia. La festivitate, au mai susținut discursuri decanii facultăților și studenții străluciți ai universității, precum Alina Zagorodniuc, masterandă la Facultatea Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială; Joanna Bokilo Alison, studentă din Congo, la Facultatea Biomedicină și Ecologie; Valentina Șubin, studentă la Facultatea de Litere; Svetlana Leontieva și Vadic Rață, studenți la Facultatea Drept. Alina Zagorodniuc: ”Studenții ULIM pot beneficia de o serie de oportunități pentru dezvoltarea profesională. Întâi de toate, au șansa de a cunoaște noi culturi și limbi. Spre exemplu, la Centrul ”Se Jong”, am studiat trei ani coreeana și de un an predau această limbă străină.

Cadrele didactice, punctul forte

Svetlana Leontieva precizează, că ”punctul forte al ULIM reprezintă cadrele didactice, care stimulează studenții să gândească critic și să-și dezvolte logica.” La ULIM, studenții se pot implica și participa la diverse conferințe naționale și internaționale, congrese, workshop-uri, școli de vară. Programul de studii aici este organizat astfel, încât tinerii să aibă timp suficient atât pentru școală și activități extracurriculare, cât și pentru distracții.” Surpriza mare a evenimentului a fost pregătită de studenții din Congo – dans și cântec congolez pentru profesorii și colegii de la ULIM, cu ocazia inceputului de an academic. În cursul zilei de azi, profesorii și personalul de suport s-au întâlnit cu studenții în cadrul mai multor reuniuni de informare și prezentare a cadrelor didactice și planurilor de învățământ.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

Comments are closed.