Proiect mediatic și de cultură juridică fără precedent în R. Moldova, la ULIM

În cadrul ULIM, viitorii juriști din universități din R. Moldova vor simula procese de judecată într-o emisiune de maximă atractivitate – ”Tu și Legea”, la Realitatea TV. Azi, în premieră, la ULIM, a avut loc lansarea unui proiect educațional și mediatic TV fără precedent în R. Moldova – ”Tu și Legea”, instrument eficient de formare practică a viitorilor juriști. Emisiunea va fi difuzată din 5 decembrie – în zile de luni, joi și sâmbătă, la Realitatea TV, fiind inspirată din viața de zi cu zi, dar și din cotidianul instanței de judecată.

ULIM este unul dintre autorii proiectului, alături de importanți parteneri din sistemul judiciar și societatea civilă. Realizatorii ciclului de emisiuni ”Tu și Legea” promit că vor aduce elemente de atractivitate media, destinate unor mari audiențe, interesate de reformarea justiției și de respectarea drepturilor omului (PROMO VIDEO! TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UN PROCES DE JUDECATĂ! „TU ȘI LEGEA” – UN PROIECT MEDIA EXCLUSIV PE PIAȚA DIN MOLDOVA).

La eveniment, au participat Excelența Sa, Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră, președinții Curții Supreme de Justiție (CSJ) și Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), miniștri și viceminiștri implicați în proiect.

Rectorul Andrei Galben a mulțumit președintelui CSJ, Mihai Poalelungi, societății civile, partenerilor, organismelor internaționale, ambasadelor țărilor acreditate în R. Moldova pentru sprijinul și promovarea acestei idei.

”Aflându-mă într-o deplasare în SUA, am aflat despre asemenea proiecte, derulate de universități și televiziuni. Bunele practici educaționale nord-americane au fost preluate de Italia, Franța, Rusia, Coreea de Sud și China. Sunt exemple de excepție ale țărilor avansate. Sunt bucuros că, în sfârșit, se lansează și în R. Moldova în condițiile unui vid informațional juridic”, consideră dl. Andrei Galben.

”Procese de drept civil, penal și contravențional – toate vor fi simulate, aproape de realitate”

Dna Violeta Cojocaru, președinta Centrului de Analiză și Expertiză Juridică ”Themis”: ”Procese de drept civil, penal și contravențional – toate vor fi simulate, aproape de realitate. Emisiunile vor reflecta cele mai stringente probleme din societate. Dorința noastră e, în primul rând, să ne facem auziți, construind o punte între educație, justiție, mass-media și oameni. Nu va fi un talk-show, ambițiile noastre sunt cu mult mai mari. Creșterea transparenței actului justițiției, consolidarea cooperării dintre societatea civilă și sistemul judiciar național – acestea sunt obiective esențiale”.

Dl. Mihai Poalelungi, președintele CSJ:Scopul nostru este educarea tineretului, întâi de toate. Simularea proceselor de judecată de către studenți sub supravegherea profesorilor va îmbunătăți procesul didactic al facultăților de drept din R. Moldova. Aceste emisiuni vor aduce o plus valoare atât sistemului judiciar, cât și întregii societăți. Sperăm să impulsioneze respectarea normelor de drept de către reprezentanții justiției, precum și integritatea judecătorilor și juriștilor, în general.”

”Un prim pas de a veni din zona academică – mai aproape de aplicarea în practică a cunoștințelor teoretice”

Dl. Ion Dron, jurist: ”Emisiunea ”Tu ți Legea” vine să completeze ce au omis autorii Strategiei de reformare a justiției – învățământul juridic. Este un prim pas de a veni din zona academică – mai aproape de aplicarea în practică a celor învățate de studenți”.

Discurs inaugural a mai susținut ambasadorul Daniel Ioniță, care a promis sprijin, în continuare, din partea României la reformarea sistemului judiciar al R. Moldova și, desigur, în realizarea proiectului. Victor Micu, președintele CSM, dl. Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, dna Cristina Boaghe, viceministrul Educației – absolvenți ULIM, au subliniat excelența și prestigiul ULIM în formarea specialiștilor cu studii superioare. Înalții oaspeți vor fi direct implicați în proiect.

Ana Indoitu, studentă în anul IV, la Facultatea de Drept ULIM, a povestit despre experiența realizării unei emisiuni pilot. ”Problema de la care a început acest proiect, este atât nivelul scăzut al culturii juridice în rândul justițiabililor, cât și pregătirea lacunară sub aspect practic al tinerilor juriști. Grație acestei oportunități de formare profesională, ne asumăm responsabilitatea și riscul aflării adevărului”.

Comments are closed.