Vizită de curtoazie a ambasadorului R. Turcia
”Am auzit lucruri frumoase despre ULIM”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al R. Turcia în R. Moldova, dl. Hulusi Kılıç, a efectuat, azi, prima vizită, la ULIM, însoțit de fiica sa, Zeynep Kılıç. Diplomatul a avut o întrevedere cu rectorul Andrei Galben și vicerectorul Mihail Șleahtițchi. La discuții a mai participat și Valentina Ciumacenco, directoarea Centrului Cooperare Internațională. Diplomatul de la Ankara a subliniat intenția de a consolida bunele relații dintre ULIM și Ambasada R. Turcia anume prin facilitarea noilor parteneriate interuniversitare.

A urmat o discuție prietenească, în care dl. Andrei Galben a menționat experiența ULIM în domeniul relațiilor internaționale, apreciată și preluată de centre universitare din lume. Rectorul a accentuat, în special, bunele relații cu țările asiatice, care au sisteme educaționale performante. Domnia sa a remarcat excelența Institutului CONFUCIUS ULIM, recunoscută în context internațional. De asemenea, succesele deosebite ale Agenției Universitare a Francofoniei la ULIM, Centrului de Limba și Cultura Coreeană ”Se Jong” și Centrului de Limba și Cultura Turcă.

Diplomele ULIM, recunoscute, fără probleme, de autoritățile turce

Dl. Andrei Galben a evidențiat, că mai mulți absolvenți turci activează în baza diplomelor ULIM, recunoscute, fără probleme, în R. Turcia. ”Zeci de tineri cetățeni turci studiază în prezent la universitatea noastră, unde se simt ca acasă. Alte universități din R. Moldova nu se bucură de imagine pozitivă și de recunoașterea diplomelor de absolvire de autoritățile turce, precum ULIM. Aceste bune relații s-au fructificat nu doar grație pregătirii, la ULIM, a specialiștilor pentru Turcia, ci și prin anumite activități ale Ambasadei R. Turcia în R. Moldova.

Întâi de toate, ne referim la inaugurarea Aulei Turcia, în anul 2010. Grație inițiativei ambasadorului Turciei, a fost deschis, tot la ULIM, și Centrul NATO, în anul 2014. Mai mult, instituția noastră găzduiește Centrul de Limba și Cultura Turcă. Grație diplomaților din Ankara, la ULIM, au activat profesori excepționali de limba turcă. Pentru mine, Turcia e o parte a sufletului”, declară dl. Andrei Galben.

Noi parteneriate academice

La rândul său, dl. Hulusi Kılıç și-a declarat angajamentul de a consolida relațiile cu ULIM. ”Am auzit multe lucruri frumoase despre ULIM, de aceea, am decis să-mi aduc fiica încoace, pentru a se familiariza cu avantajele studiilor la ULIM. Și eu mă simt moldovean. De aceea, ne simțim foarte apropiați într-o țară prietenă. O spun și prim-ministrului, și președintelui statului, că sunt ambasadorul R. Turcia și R. Moldova. Am absolvit două universități: studiile de licență – la Universitatea Strasbourg și cele masterale – la Universitatea Hacettepe.

De aceea, dezvoltarea relațiilor educaționale între țările noastre este prioritară pentru mine. Sunt adeptul studiillor până la sfârșitul vieții”, declară ambasadorul Hulusi Kılıç.

În Turcia sunt circa două sute de universități și diplomatul promite aducerea unor reprezentanți ai acestora la ULIM și, de asemenea, că va mări numărul studenților din țara sa la noi. Excelența Sa a făcut deja primele propuneri în această privință. Dl. Hulusi Kılıç promite, de asemenea, că se va ocupa de selectarea unui nou profesor de limba turcă pentru studenții noștri. Precizăm că, ULIM a încheiat acorduri de colaborare cu Ankara Bilge University, Hacettepe University din Ankara și Suleyman Demirel University.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța

Comments are closed.