Ambasadorul Japoniei în RM a efectuat o vizită de curtoazie la ULIM

În cursul dimineții, Excelența Sa Masanobu Yoshii, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova, a efectuat o vizită de curtoazie la ULIM. Diplomatul nipon  a avut o întrevedere cu rectorul Andrei Galben, manifestând interes major față de parteneriatele și bunele practici ale ULIM, cunoscută prin deschidere față de proiecte academice de importanță internațională. Obiectivul esențial al vizitei a fost stabilirea unor relații de cooperare între ULIM și Ambasada Japoniei prin încheierea unui protocol de înțelegere în plan educațional și cultural.
Academicianul Andrei Galben a mulțumit înaltului oaspete pentru amabilitatea de-a se afla la ULIM și i-a propus deschiderea Aulei Japonia, ce ar oferi studenților condiții moderne de studiere a limbii și culturii acestei țări. Sugestia în cauză survine ca urmare a interesului crescând al tinerilor de la noi față de statele asiatice, ULIM inițiind și învățarea japonezei cu profesori nativi.

ULIM inițiază studierea japonezei cu profesori nativi

Rectorul Andrei Galben a prezentat cartea de vizită ULIM, ca promotoare a multiculturalismului și multilingvismului universitar, prin intermediul filialelor unorinstitute de prestigiu mondial, precum CONFUCIUS din China, King Se Jong din Coreea de Sud, AUF din Franța etc. Mai mult, ULIM reprezintă un exemplu deosebit al relațiilor internaționale academice puțin cunoscute în practica mondială și unice în R. Moldova, creat pe modelul unor universități prestigioase din SUA.


Este vorba de stabilirea unor parteneriate cu ambasadele acreditate în R. Moldova, în baza unor acorduri bilaterale de colaborare. În urma acestora, studenții și profesorii beneficiază de evenimente internaționale reprezentative la ULIM. Astfel, în cadrul întrevederii, rectorul Andrei Galben a exprimat intenția semnării unui memorandum de înțelegere între cei doi parteneri. Ulterior, ULIM preconizează să continue bunele relații în educație cu universități nipone, efectuarea schimbului de studenți și profesori, dezvoltarea curriculară, realizarea unor proiecte de cercetare comune, mobilităților academice etc.

O nouă etapă a internaționalizării ULIM

Excelența Sa Masanobu Yoshii a povestit despre tendința sistemului educațional din Japonia de stimulare a tinerilor să studieze în străinătate. De aceea, ambasadorul consideră oportun, ca ULIM să devină partenerul unor fundații și organizații nipone, în vederea promovării limbii și culturii țării sale în R. Moldova, precum și intensificării relațiilor bilaterale dintre statele noastre.

Precizăm că Excelența Sa Masanobu Yoshii este primul ambasador al Japoniei la Chișinău, care și-a deschis reprezentanța diplomatică în R. Moldova, în luna septembrie 2016. Diplomatul vorbește excelent limba română, după 14 ani de activitate la București. Domnia sa a fost în misiuni diplomatice în Marea Britanie, SUA, Australia, în Trinidad și Tobago etc., fiind angajat al Ministerului Afacerilor Externe de la Tokio din anul 1978.

Deschiderea Ambasadei Japoniei la Chișinău a marcat o nouă etapă în relațiile bilaterale dintre statele noastre, în vederea unor parteneriate ce împărtășesc valori comune precum democrația și statul de drept.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța

Comments are closed.