Ambasadorul Coreei de Sud, la ULIM și noile parteneriate strategice

Azi, la ULIM, Excelența Sa Lee Yang-Goo, ambasadorul Coreei de Sud în R. Moldova și dl. Park Heung-Kweun, ministru adjunct în cadrul misiunii diplomatice a acestei țări, au efectuat o vizită, la ULIM. Într-o atmosferă prietenească, înalții oaspeți au avut o întrevedere cu rectorul Andrei Galben și prim-vicerectorul Ana Guțu. Discuțiile s-au axat, în principal, pe noile parteneriate între ULIM și Coreea de Sud, fiind abordate și relațiile bilaterale dintre statele noastre. Academicianul Andrei Galben a subliniat importanța cooperării dintre R. Moldova și Coreea de Sud, pornind de la faptul că aceasta este un etalon de dezvoltare în plan internațional în toate sferele.

Rectorul Andrei Galben: ”Este imperios ca RM să urmeze calea dezvoltării a Coreei de Sud”

”Pentru ULIM, este o mare onoare de-a avea ca oaspeți pe ambasadorul Coreei de Sud și alți diplomați ai Țării Dimineților Liniștite. Coreea este un actor mondial recunoscut, cu realizări de importanță globală. Sunt adeptul unor strânse relații de colaborare dintre statele noastre și în context educațional, dar și în cel economic, indubitabil. Mai ales că, avem multe tangențe – lipsa resurselor minerale, energetice, ne lăudăm cu popoare harnice și tolerante. În condițiile de azi, este imperios ca R. Moldova să urmeze calea dezvoltării a Coreei de Sud, în proiecte de modernizare, pe succesele procesului de globalizare a acesteia”, declară dl. Andrei Galben.

Domnia sa a vorbit și ca autor al unui studiu de ultimă oră referitor la problemele țărilor europene comparativ cu cele asiatice – dispariții etnice, transformări demografice, îmbătrânirea populațiilor, migrația resurselor umane etc.

Intenția unor proiecte economice mari în R. Moldova

Excelența Sa Lee Yang-Goo și-a arătat disponibilitatea de colaborare în varii proiecte cu ULIM. Domnia sa a mulțumit rectorului Andrei Galben pentru empatia și respectul față de poporul coreean. Ambasadorul coreean a subliniat că își propune derularea unor proiecte economice mari în R. Moldova, prin extinderea investițiilor în statul nostru.

”Mai bine de 70% din PIB-ul Coreei de Sud sunt din comerț, țara noastră fiind lider mondial la acest capitol. De aceea, R. Moldova este avantajată. Suntem promotorii unui comerț liber și a concurenței fără restricții, în vederea stimulării competitivității pe piață”, declară Excelența Sa Lee Yang-Goo.

La întrevedere au mai participat dl. Han Ho Jin, directorul Centrului de Limba și Cultura Coreeană ”Se Jong” și dna Valentina Ciumacenco, directoarea Centrului Cooperare Internațională din cadrul ULIM.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța

Comments are closed.