Eveniment academic de anvergură
”ULIM, stindardul educației și cercetării RM în lume”

Azi, s-a produs cel mai important eveniment academic, dedicat aniversării a 25-a de la fondarea ULIM, cu participarea unor personalități universitare din RM și străinătate, guvernanți de pe ambele maluri ale Prutului, ambasadori și reprezentanți ai organismelor internaționale. Din cauza unor circumstanțe imprevizibile, preconizata ceremonie extraordinară de acordare a titlului Doctor Honoris Causa ULIM, ex-ambasadorului SUA în RM, Excelenței Sale Asif Chaudhry, vicerector al Universității de Stat din Washington, a fost amânată. În cursul zilei, conducerea ULIM a primit o serie de scrisori de felicitare de la o serie de misiuni diplomatice partenere, între care Ambasada SUA, Ambasada Belgiei, Ambasada R. Finlanda, Ambasada R. Argentina, Ambasada Canadei, Ambasada Regatului Spaniei etc.

”Ideea apariției ULIM, azi, ar fi irealizabilă”

Rectorul Andrei Galben a deschis manifestarea, printr-un discurs privind istoricul realizărilor ULIM – de la etapa inițială dificilă a apariției instituției, în condițiile crizei economice profunde – până astăzi, când este recunoscută drept un brand în educația universitară din R. Moldova.

”Ideea apariției ULIM, azi, ar fi irealizabilă. Atunci și numai atunci, în anul 1992, au existat condiții oportune, în urma destrămării URSS, când puzderia societății era pusă în valoare, iar, noi, intelectualii, eram considerați o categorie socială aferentă.

La ULIM, au fost invitate somități din varii centre universitare din țară și peste hotare. Grație prestației acestora, ULIM este în prezent un exemplu notoriu în educație, de bune practici nord-americane, occidentale europene, japoneze, coreene, aplicate în procesul de studii. Desigur, am ținut cont și de experiența sovietică din învățământ, care nu e rea în totalitate. Astfel, am format modelul universitar ULIM, un succes al tuturor, în context național și internațional”, declară academicianul Andrei Galben.

Domnia sa a evidențiat tradiția încheierii unor acorduri de colaborare cu ambasadele acreditate în RM și organizațiile internaționale, pe exemplul unor universități din SUA.

”ULIM, o universitate de tip european”

Dl. Iurie Leancă, vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, prezent la eveniment, a rostit un mesaj de felicitare cu ocazia marcării a 25 de ani de la fondarea ULIM. ”De-a lungul unui sfert de secol, ULIM-ul, care are la bază calitatea, excelența, performanța și competitivitatea, a devenit o universitate puternică și frumoasă de tip european. ULIM a avut un aport deosebit și contribuie, în continuare, substanțial la formarea generațiilor noi și la dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere.

ULIM a devenit stindardul educației și cercetării Republicii Moldova în lume, ajungând în topul celor mai bune universități pe plan regional”. (Mesajul integral)

”O instituție de învățământ superior, realizată din plin atât pe plan național, cât și pe cel internațional”

Dl. Gheorghe Postică, viceministrul Educației, Culturii și Cercetării, a activat, la ULIM, timp de 14 ani, dintre care nouă ani, a fost vicerector pentru știință. Domnia sa e de părere că, grație competenței, inovației și managementului performant a fost posibil progresul ULIM.

”ULIM parcă a apărut, în urmă cu câțiva ani, dar care deja au devenit o istorie de succes. Au existat mulți oameni care nu au crezut în acest proiect educațional, uneori, încercând chiar să-i pună și piedici. Dar, azi, acele persoane recunosc faptul, că ULIM este o istorie de succes, o instituție de învățământ superior, realizată din plin atât pe plan național, cât și pe cel internațional”, remarcă dl. Gheorghe Postică.

”Apreciem deschiderea ULIM și implicarea în colaborarea interuniversitară”

Dl. Grigore Belostecinic, rectorul ASEM și președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, a venit cu un mesaj de felicitare, cu ocazia ”primilor 25 de ani de prezență remarcabilă a ULIM, în sistemul de învățământ superior. ”Noi apreciem deschiderea ULIM și implicarea în tot ceea ce semnifică colaborare interuniversitară. Doar prin conlucrare, vom contribui la dezvoltarea învățământului superior și prosperarea țării noastre”, spune dl. Grigore Belostecinic, oferind un cadou, simbol al înțelepciunii, rectorului Andrei Galben.

În semn de prietenie și solidaritate, dl. Dawit Haile, decanul Colegiului de Inginerie și Terhnologii (College of Engineering and Technology) de la Virginia State University, a oferit rectorului ULIM o placă, ce simbolizează un nou parteneriat. ”Suntem mândri să lansăm, azi, un proiect interuniversitar promițător pentru studenți și facultăți. Felicităm ULIM pentru performanțe extraordinare”, menționează dl. Dawit Haile.

Misiunea de educare și formare a tinerilor specialiști de pe ambele maluri ale Prutului

Evenimentul a beneficiat și de participarea doamnei Sanda-Maria Ardeleanu, fost deputat român în legislatura 2012-2016, în prezent cadru didactic al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, o parteneră fidelă a ULIM. ”Ne aflăm într-un parteneriat de peste 11 ani. Colaborând pe tărâmul schimburilor academice, am pus o ”cărămidă” la formarea Școlii Doctorale ULIM.

Vă rog să primiți întreaga gratitudine pentru tot ce ați înfăptuit în formarea tinerilor noștri, pentru calitatea învățământului superior din țările noastre. Vă adresez, în numele comunității academice sucevene, dar și române, cuvântul nostru de iubire, respect și prețuire, în vederea unei apropieri neconjuncturale, clădită pe misiunea de educare și formare a tinerilor specialiști de pe ambele maluri ale Prutului.”

Mesaj de felicitare al ambasadorului Chinei

Excelența Sa Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, a felicitat comunitatea ULIM, cu ocazia importantei aniversări. Domnia sa și-a exprimat sentimentul de profundă mulțumire față de tradiția colaborării cu ULIM. Începând cu anul 2009, la ULIM, a fost deschis Institutul CONFUCIUS de studiere a limbii și culturii chineze, ce s-a dezvoltat astfel, încât mii de studenți sunt dornici să vorbească în limba Țării Marelui Zid, contribuind la impulsionarea relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și China.

Precizăm că, ULIM a încheiat parteneriate de succes cu peste 30 de misiuni diplomatice, acreditate la Chișinău. La finalul acestui eveniment academic de anvergură, ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor au fost distinși cu Diplome de Excelență ULIM, pentru cooperare fructuoasă, iar celor mai merituoase cadre didactice li s-au acordat Diplomele Guvernului R. Moldova și ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța

Comments are closed.