ULIM va semna un acord de colaborare cu Misiunea OIM în RM

În cursul dimineții, dl Antonio Polosa, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în R. Moldova, a efectuat o vizită, la ULIM, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu rectorul Andrei Galben. Discuțiile s-au axat pe necesitatea încheierii unui acord de colaborare între ULIM și OIM, în vederea derulării unor proiecte academice comune. Academicianul Andrei Galben și-a arătat interesul major pentru gestionarea complexă a fenomenului migrației de viitori specialiști, implicați în această chestiune încă de pe băncile universității. Dl Antonio Polosa a salutat inițiativa ULIM, exprimând certitudinea, că problemele discutate pot fi soluționate eficient doar prin atragerea reprezentanților mediului academic. După întrevedere, șeful Misiunii OIM în R. Moldova a susținut o prelegere pe aceeași tematică studenților specializați în domeniile relațiilor internaționale și jurnalismului din cadrul Facultății Științe Sociale și ale Educației.
Problemele migrației, soluționate cu sprijinul reprezentanților mediului academic
La întrevedere au mai participat dl Vladimir Chirinciuc, vicerector pentru relații internaționale și dna Valentina Ciumacenco, șefa Centrului Cooperare Internațională. Academicianul Andrei Galben a reliefat ideile de bază ale studiului Migrație și imigrație la nivel continental și mondial, bazat pe datele experților ONU, al cărui autor este. Domnia sa a punctat chintesența unor proiecte internaționale unice, de profil ale ULIM. Rectorul ULIM și-a exprimat satisfacția privind viitorul unui parteneriat cu OIM, care va fi implicat, la rândul său, într-un proiect academic de apropiere a civilizațiilor și confesiunilor. Dl Andrei Galben și-a exprimat admirația față de gestul profund creștin al papei Francisc, din Joia Mare a anului trecut, când a spălat şi sărutat picioarele unor imigranți musulmani, ca semn al păcii și împăcării.

Funcțiile și sarcinile OIM, discutate cu studenții ULIM

După întrevederea oficială, dl Antonio Polosa a susținut o lecție interactivă, purtând un dialog cu studenții ULIM privind experiența sa de 25 de ani în cadrul OIM. Pentru mai multe detalii, accesați AICI prezentarea șefului Misiunii în R. Moldova a OIM, pentru studenții ULIM. Domnia sa a ocupat funcția de asistent de program la Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Mozambic (Maputo 1989-1991). În martie 1993, dl Antonio Polosa a venit la OIM Mozambic, în calitate de șef al oficiului provincial în Nampula, întimpul demobilizării forțelor militare din regiune, condusă de ONU. Peste 16,000 de combatanți, inclusiv familiile lor, au fost demobilizați și asistați în vederea reintegrării.

În aprilie 1995, domnia sa a devenit șef de oficiu, apoi a condus misiunea OIM în Ghana. A coordonat mișcarea de reinstalare majoră a refugiaților la nivel regional (12-15,000 de persoane), în special, spre SUA, Canada și Australia și a coordonat cooperarea tehnică a autorităților locale în domeniul migrației.

Până a activa în R. Moldova, dl Antonio Polosa a fost șef ul Misiunii OIM în Oslo, Norvegia, coordonând și supraveghind mai multe activități de revenire și reintegrare asistată (AVRR) din Norvegia în Africa și Orientul Mijlociu (peste 10.000 de beneficiari asistați).

În context, precizăm că, ULIM a încheiat un Acord de colaborare cu Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), din anul 2012 și a inițiat cooperarea cu Misiunea UE de Asistență la Frontieră în R. Moldova și Ucraina (EUBAM), în anul 2009, în scopul instruirii studenților în aceste domenii.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO:Andrei Colța

Comments are closed.