Lansarea lucrarii “Memorii” de Nechita Smochina la ULIM, 19 aprilie 2010

190410-009-new

Luni, 19 aprilie, 2010, orele 13:00, in Sala Mare a Senatului, ULIM (bl. III, Etajul IV), a avut loc  lansarea cartii MEMORII a marelui savant si patriot, acad. Nichita SMOCHINA editata post mortem de Academia Romana, in 2010. Printre oaspetii prezenti la eveniment au fost Vice ministrul culturii al R.M. Gheorghe POSTICA,  presedintele Uniunii Scriitorilor, acad. Mihai CIMPOI, dl. Nicolae DABIJA, Redactor Sef Literatura si Arta,  scriitorul Andrei STRAMBEANU,  alti istorici si filologi, cit si presedintele Senatului ULIM, Acad. Andrei Galben si toti senatorii Universitatii. In baza deciziei Senatului ULIM Nr. 8 din 19 aprilie 2010,  lansarea s-a incheiat cu conferirea titlului onorific “Magna cum Laudae” succesorilor  compatriotului nostru Nichita Smochina, nepoatelor: Galin-Corini Veronica si Nica Sarah Adriana. La propunerea Senatului ULIM, la 20 aprilie Nichita Smochina urmeaza a fi decorat post mortem cu Ordinul Republicii.

Nichita Smochina, jurist, istoric si politolog, reprezinta unul dintre eroii neamului romanesc, care prin intermediul cuvintului argumentat stiintific, a luptat impotriva comunismului, astfel incit sa dovedeasca lumii intregi apartenenta locuitorilor de dincolo de Nistru la poporul roman. Cartea lansata azi vine sa prezinte  cititorilor o varietate de piese, romane, scenarii de film, idei si sfaturi demne de preluat de catre noua generatie, a declarat scriitorul Andrei Strimbeanu.

Potrivit acadimicianului Petru Soltan, Nichita Smochina a fost un om intelept, modest cu cunostinte avansate, un titan al romanismului si al istoriei neamului romanesc, care a cunoscut mai multe limbi straine.

In opinia Directorului ziarului „Literatura si Arta”, Nicolae Dabija destinul lui Nichita Smochina este un destin de romane, despre care ar fi bine sa se scrie un roman sau sa se realizeze un film.

La lansarea cartii au fost prezente si rudele autorului, care intr-un final au reusit sa publice memoriile lasate de Nichita Smochina. Adriana Nica, una dintre nepoatele lui Smochina, a mentionat ca bunicul sau a fost un om care a suferit o viata intreaga si care a avut curajul riscului permanent.

Cartea lui Nichita Smochina intutulata „Memorii” a aparut cu sprijinul autoritatilor nationale pentru cercetare stiintifica. Cu acest prilej Presedintele Interimar al RM, Mihai Ghimpu il va decora post mortem pe Smochina cu Ordinul Republicii.

Amintim ca Nichita Smochina s-a nascut in martie 1894 la Dubasari si a decedat in decembrie 1980.

La Chisinau in prezent in memoria istoricului una din strazile capitalei ii poarta numele.

Autor: Tatiana Gutu
Sursa: voceabasarabiei.net

Vezi mai multe detalii pe Jurnal TV “Memorii despre Transnistria”

Comments are closed.